Na wizytę umawiamy się telefonicznie

 

Jak wygląda wizyta?

Pierwsza wizyta

1.    Na pierwsze spotkanie warto zarezerwować około godziny czasu. Przeprowadzany jest szczegółowy wywiad dietetyczny. Omawiany jest ogólny stan zdrowia, tryb życia, wysiłek fizyczny, nawyki żywieniowe, ewentualne schorzenia i przyjmowane leki. Omawiany jest rozkład dnia i dobierana do niego jest ilość posiłków oraz ich pory spożywania. Warto przynieść na tę wizytę najświeższe wyniki badań (morfologia, ciśnienie krwi, profil lipidowy, poziom glukozy).

2.    Kolejnym etapem pierwszej wizyty jest pomiar składu ciała przy użyciu specjalistycznej maszyny analizatora składu ciała. Waga oprócz masy ciała określa również ilość tkanki tłuszczowej, wody, masy mięśniowej oraz podstawową przemianę materii w kcal czyli dobowe zapotrzebowanie na kalorie. Wskaże nam również prawidłową masę ciała oraz liczbę kilogramów do zrzucenia.

3.    Omawiane są zalecenia dietetyczne oraz na podstawie dotychczasowej diety układane są zalecenia żywieniowe,  rozplanowywane pory i rodzaj posiłków indywidualnie do planu dnia pacjenta.

 

Druga wizyta:

1.   Omawiany jest pierwszy tydzień diety.

2.   Przygotowywany jest 7 dniowy jadłospis indywidualnie klientowi z uwzględnieniem jego trybu życia i preferowanymi produktami o określonej wartości kalorycznej.

3.   Dokonywany jest pomiar składu ciała.

4.   Umawianie się na kolejne spotkanie kontrolne. Możliwe jest układanie jadłospisów 14 dniowych.

 Ilość wizyt zależy od potrzeb oraz od ustalonego planu.

Wszystkie diety są ustalane indywidualnie. Uwzględniają: potrzeby fizjologiczne, stan zdrowia, aktywność fizyczną, upodobania i prośby klienta, dostępność produktów zawartych w jadłospisie, możliwości finansowe klienta.


Dieta którą klient  otrzymuje to:

  • Produkty i potrawy lubiane przez klienta.
  • Podczas wizyty dietetyk zapoznaje się z gustem kulinarnym pacjenta, pozna ulubione produkty, takie z których nie jest w stanie zrezygnować oraz takie których nie lubi lub powodują dolegliwości. Wszystko po to aby skomponować dietę, której stosowanie nie będzie męczące ale na pewno smaczne. Celem dietetyka jest, aby klient  po zakończeniu stosowania diety zachował zdrowe nawyki żywieniowe.
    Ilość i godziny spożywania posiłków dostosowane do planu dnia klienta.
    Posiłki planujemy równomiernie w ciągu dnia w godzinach dostosowanych do planu dnia klienta.
  • Posiłki są proste i łatwe w wykonaniu a przy tym nie zabierają dużo czasu w przygotowaniu.
  • Dostosowane są do poziomu umiejętności kulinarnych i ilości wolnego czasu, jakim dysponuje klient.  Pacjent dostaje dokładny opis przygotowania posiłków.
  • Produkty są łatwo dostępne i na każdą kieszeń.